Festiwal Psalmów Dawidowych „Psalmy Pokoju i Miłosierdzia” – „Tylko Razem”

To już najwyższy czas, aby przekazać tę wiadomość! VII Festiwal Psalmów Dawidowych „Psalmy Pokoju i Miłosierdzia” pod wyjątkową nazwą „Tylko Razem” będzie miał miejsce 21 sierpnia 2022 r. niezmiennie na

Transmisja koncertu Matki Polski – Matkom Ukrainy

Serdecznie zapraszamy do wysłuchania i obejrzenia transmisji koncertu pt. „Matki Polski – Matkom Ukrainy” w dniu 8 maja 2022 r. o godz. 19.05 w Programie 1 Polskiego Radia, na kanale

Rodzina Ulmów Rodzinom z Ukrainy

Szanowni Państwo, Dziś, kiedy Rosja dokonała zbrodniczej agresji na Ukrainę i wywołała ogromny kryzys humanitarny, Fundacja im. Rodziny Ulmów SOAR pragnie z wielkim zaangażowaniem wyrazić solidarność z Ukrainą. Będziemy prosić

Rejestracja na koncert w Filharmonii Podkarpackiej

Trwa rejestracja na koncert w ramach Festiwalu Psalmów Dawidowych 24 marca 2022 r. w Filharmonii Podkarpackiej! Serdecznie zapraszamy do dokonywania zapisów online – są one gwarancją uczestniczenia w wydarzeniu. Wstęp

FESTIWAL PSALMÓW DAWIDOWYCH w Rzeszowie „Honorując Sprawiedliwych i Ocalonych” Psalmy Pokoju i Pojednania

Już w najbliższy poniedziałek (7.02) rusza rejestracja na kolejny koncert w ramach Festiwalu Psalmów Dawidowych! Fundacja im. Rodziny Ulmów SOAR serdecznie zaprasza na Festiwal Psalmów Dawidowych „Honorując Sprawiedliwych i Ocalonych”

Relacja z koncertu w Rzymie / Relazione dopo il concerto a Roma

Serdecznie zapraszamy do obejrzenia relacji z Festiwalu Psalmów Dawidowych „Honorując Sprawiedliwych i Ocalonych” – „Psalmy Pokoju i Pojednania”, który miał miejsce w Teatrze Brancaccio w Rzymie w dniu 14 grudnia 2021

Fundacja im. Rodziny Ulmów SOAR

Zainspirowani chrześcijańską postawą Rodziny Ulmów z Markowej,
która zapłaciła najwyższą cenę za okazanie miłości prześladowanym Żydom podczas II wojny światowej,
ustanawiamy Fundację im. Rodziny Ulmów SOAR,
mającą na celu upamiętnienie ich bohaterstwa i odwagi,
a także innych Polaków ratujących Żydów.

czytaj całość…

Statut Fundacji im. Rodziny Ulmów SOAR             Rada Programowa

Rodzina Ulmów

Historia

Józef i Wiktoria Ulmowie byli mieszkańcami wsi Markowa w przedwojennym województwie lwowskim, a dzisiejszym województwie podkarpackim.

Podczas okupacji niemieckiej, zapewne pod koniec 1942 r., mimo biedy i zagrożenia życia Ulmowie dali schronienie ośmiorgu Żydom: Saulowi Goldmanowi i jego czterem synom o nieznanych imionach (w Łańcucie nazywano ich Szallami), a ponadto dwóm córkom oraz wnuczce Chaima Goldmana z Markowej – Lei (Layce) Didner
z córką o nieznanym imieniu i Geni (Gołdzie) Grünfeld. Józef i ukrywający się u niego mężczyźni zajmowali się garbowaniem skór.

O fakcie ukrywania Żydów przez rodzinę Ulmów doniósł Niemcom prawdopodobnie Włodzimierz Leś – granatowy policjant z Łańcuta. Rankiem 24 marca 1944 r. przed ich dom przybyło pięciu niemieckich żandarmów oraz kilku granatowych policjantów. Dowodził nimi por. Eilert Dieken. Najpierw zamordowano Żydów, potem Józefa
i Wiktorię (będącą w siódmym miesiącu ciąży). Następnie Dieken podjął decyzję o zabiciu dzieci. Około dwudziestu ukrywanych w Markowej Żydów przeżyło.

W 1995 r. Wiktoria i Józef Ulmowie zostali uhonorowani pośmiertnie tytułem Sprawiedliwy wśród Narodów Świata.
W 2010 r. prezydent RP Lech Kaczyński odznaczył ich Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski.
W 2003 r. w diecezji przemyskiej rozpoczął się proces beatyfikacyjny rodziny Ulmów, który obecnie toczy się w Watykanie.

The Ulma Family

Rodzina Ulmów

Józef Ulma, jego żona Wiktoria oraz ich dzieci:
Stasia, Basia, Władziu, Franuś, Antoś, Marysia oraz Dziecko Nienarodzone

Wsparli nas

Dziękujemy

Patronat honorowy

Honorowy Patronat Małżonki Prezydenta RP Agaty Kornhauser-Dudy

Współorganizator

Dofinansowanie

Patronat medialny

Sponsor

Dofinansowanie

Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach rządowego programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2021-2030.

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury w ramach programu „Muzyka” realizowanego przez Narodowy Instytut Muzyki i Tańca.

Dołącz do nas

Fundacja im. Rodziny Ulmów SOAR