Festiwal Psalmów Dawidowych w Rzymie

Już 14 grudnia 2021 r. o godz. 19:30 w Teatrze Brancaccio w Rzymie zabrzmią „Psalmy Pokoju i Pojednania” w ramach Festiwalu Psalmów Dawidowych.  Koncert zainicjowany przez Fundację im. Rodziny Ulmów SOAR to kompozycja, z której płynąć będzie apel o pokój na świecie.

Serdecznie zapraszamy do wysłuchania koncertu, w którym swoje przesłanie muzyczne zaprezentują wybitni kantorzy żydowscy: Shulem Lemmer i Yaakov Lemmer, a także część chrześcijańska, w której wystąpią m.in.: Golec uOrkiestra, Andrzej Lampert, Kuba Badach, Dariusz Malejonek i inni artyści.

Partnerami wydarzenia jest Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej przy Stolicy Apostolskiej w Rzymie oraz Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej we Włoszech.

Współorganizatorami wydarzenia jest Województwo Podkarpackie i Muzeum Polaków Ratujących Żydów podczas II wojny światowej im. Rodziny Ulmów w Markowej.

Festiwal organizowany w Rzymie dofinansowano dzięki wsparciu: Ministerstwa Spraw Zagranicznych w konkursie „Dyplomacja Publiczna 2021”, Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w programie „Kultura inspirująca 2021”, Województwa Podkarpackiego, Muzeum Polaków Ratujących Żydów podczas II wojny światowej im. Rodziny Ulmów w Markowej, Instytutu Pamięci Narodowej, PKN Orlen oraz Fundacji State of Poland.