Cykl spotkań z młodzieżą „Opowiem Ci o Sprawiedliwych” zakończony!

„Opowiem Ci o Sprawiedliwych” to inicjatywa upamiętnienia bohaterstwa Polaków, którzy ratowali Żydów podczas II wojny światowej. Myślą przewodnią jest historia Rodziny Ulmów z Markowej, która w 1942 r. mimo ubóstwa i zagrożenia życia przyjęła pod swój dach uciekających przed terrorem niemieckim Żydów z Markowej i Łańcuta, za co 24 marca 1944 r. została rozstrzelana. Ratując życie innych Józef i Wiktoria Ulma wraz z dziećmi: Stasią, Basią, Władziem, Franusiem, Antosiem, Marysią i Dzieckiem Nienarodzonym stracili własne.  Inicjatywa w sposób szczególny wpisała się w wyjątkową okoliczność beatyfikacji rodziny Ulmów z Markowej, która nastąpiła 10 września 2023 roku.

Spotkania z młodzieżą pod hasłem „Opowiem Ci o Sprawiedliwych”, to forma która w dobitny sposób pokazała zapotrzebowanie i zainteresowanie różnych środowisk społecznych życiem, działalnością i historią rodziny Ulmów z Markowej.  Nasze spotkania były skierowane przede wszystkim do młodzieży ze szkół ponadpodstawowych. Udział w spotkaniach wzięli uczniowie szkół z terenu województwa podkarpackiego.

Spotkania odbywały się w Wojewódzkim Domu Kultury w Rzeszowie. Był to cykl składający się z 7 spotkań. Pierwsze spotkanie odbyło się 12 września, natomiast ostatnie miało miejsce 29 listopada 2023 r.

Uczestnicy spotkań „Opowiem Ci o Sprawiedliwych” mieli możliwość wysłuchania prelekcji zapraszanych przez Fundację gości. Swoje wykłady wygłosili: s. Maria Szulikowska, dr Mateusz Szpytma, dr Piotr Szopa, ks. dr. hab Kazimierz Pek, Artur Dobrucki oraz Mariusz Pilis.

Kolejnym punktem, każdego ze spotkań była projekcia filmu „Historia jednej zbrodni” w reżyserii Mariusza Pilisa. Film opowiadający przejmującą i tragiczną historię Rodziny Ulmów z Markowej.

Część ostatnia to wystawa „Rodzina Ulmów. Honorując Sprawiedliwych” ,z którą uczniowie mogli się zapoznać w trakcie uczestnictwa w spotkaniach organizowanych przez Fundację.

Obecni na naszych spotkaniach byli również goście specjalni m.in.: Członek Zarządu Województwa Podkarpackiego Stanisław Kruczek, Biskup Pomocniczy Archidiecezji Przemyskiej Stanisław Jamrozek, Podkarpacki Kurator Oświaty Małgorzata Rauch, Dyrektor Wojewódzkiego Domu Kultury Damian Drąg oraz pomysłodawca wydarzenia i fundator Fundacji im. Rodziny Ulmów SOAR Bogdan Romaniuk.

Współorganizatorem wydarzenia był Wojewódzki Dom Kultury w Rzeszowie, partnerem wydarzenia był Podkarpacki Kurator Oświaty.

Wydarzenie uzyskało patronat honorowy Ministra Edukacji i Nauki.

Cieszymy się z tak ogromnego zainteresowania naszymi spotkaniami „Opowiem Ci o Sprawiedliwych”.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom!

Projekt „Opowiem Ci o Sprawiedliwych” został współfinansowany ze środków budżetu Województwa Podkarpackiego.