Plener fotograficzny śladami Józefa Ulmy rozstrzygnięty!

Plener fotograficzny śladami Józefa Ulmy rozstrzygnięty! ??
15 grudnia 2022 r. w Muzeum Polaków Ratujących Żydów podczas II wojny światowej im. Rodziny Ulmów w Markowej miało miejsce rozstrzygnięcie konkursu fotograficznego śladami Józefa Ulmy zainicjowanego przez Fundację im. Rodziny Ulmów SOAR.
Plener fotograficzny śladami Józefa Ulmy to inicjatywa, której głównym celem było nie tylko przybliżenie wyjątkowej postaci Sprawiedliwego wśród Narodów Świata, społecznika, pszczelarza, rolnika, Sługi Bożego, czy wreszcie fotografa amatora. Było to także doświadczenie kierowane do młodych osób, które podobnie jak Józef Ulma poprzez zdjęcia potrafią uchwycić niezwykłe chwile. Osób, którym doświadczeni już specjaliści mogli dodać przysłowiowych skrzydeł i przekazać cenną wiedzę w dziedzinie fotografii. Wierzymy, że konkurs ten stał się inspiracją do dalszego rozwijania pasji młodzieży.
Jury w składzie: Marta Rybicka, Michał Drozd, Tadeusz Poźniak i Jakub Szymczuk wyłoniło 9 laureatów konkursu.
Kategoria fotografia osób:
Miejsce 3 Wiktoria Stępień – „W oczekiwaniu na…” ?
Miejsce 2 Piotr Grzybek – „Na plenerze w Markowej” ?
Miejsce 1 Kacper Cebula – „Chwila wytchnienia po ciężkim dniu” ?
Kategoria fotografia pleneru:
Miejsce 3 Dominika Kłoda – „Droga między drzewami” ?
Miejsce 2 Jakub Wawruch – „Krajobraz Samaria” ?
Miejsce 1 Mateusz Nowak – „Akacje” ?
Kategoria wyjątkowa chwila:
Miejsce 3 Patrycja Smolińska – „Biegnące sarny” ?
Miejsce 2 Norbert Michna – „Dziecko przytulające pluszowego psa” ?
Miejsce 1 Klaudia Kiełbowicz – „Kobieta Patrząca przez okno w pokoju z obrazami świętymi” ?
Laureatom konkursu serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów w dziedzinie fotografii! ?????
Współorganizatorem konkursu było Muzeum Polaków Ratujących Żydów podczas II wojny światowej im. Rodziny Ulmów w Markowej.
Patronatami wydarzenia był Bp. Stanisław Jamrozek oraz Podkarpacki Kurator Oświaty.
Sponsorem wydarzenia była firma Cyfrowa Foto.
Fundatorem nagród był Powiat Łańcucki.
Zadanie sfinansowano ze środków otrzymanych z Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2023.
Dziękujemy!