VI FESTIWAL PSALMÓW DAWIDOWYCH „Honorując Sprawiedliwych i Ocalonych”

Festiwal Psalmów Dawidowych, czyli muzyka, która łączy dwa światy

Uhonorować Sprawiedliwych i Ocalonych – takie niezmiennie pozostaje założenie Fundacji im. Rodziny Ulmów w Markowej, która każdego roku organizuje wielkie muzyczne wydarzenie jakim jest Festiwal Psalmów Dawidowych. Tegoroczny koncert odbędzie się już 22 sierpnia o godz. 18.30 na stadionie w Kolbuszowej.

Głównym celem Festiwalu Psalmów Dawidowych jest przede wszystkim podkreślenie dumy z Polaków, którzy ryzykowali własne życie, aby chronić życie innych, czego niekwestionowanym przykładem jest heroiczna postawa Rodziny Ulmów z Markowej. Ideą Festiwalu jest tworzenie jedności, pokoju i wzajemnego zrozumienia między światem żydowskim i chrześcijańskim. Poprzez psalmy biblijne stanowiące fundament modlitwy żydowskiej i chrześcijańskiej dąży się do ukazania tego wymiaru wrażliwości, która pozwala Żydom dziękować Bogu za ocalone życie, a Polakom za dar odwagi ratowania tego życia.

Fundacja im. Rodziny Ulmów SOAR wraz z pomysłodawcą i dyrektorem generalnym Bogdanem Romaniukiem serdecznie zaprasza do wysłuchania koncertu na żywo. Tegoroczny program Festiwalu będzie składał się z części polskiej i żydowskiej. Podczas tej pierwszej wystąpią kantorzy żydowscy, natomiast podczas drugiej nastąpi premiera „Psalmów Pokoju i Pojednania” w wykonaniu: Józefa Skrzeka, Piotra Rubika, Golec uOrkiestry, Andrzeja Lamperta, Kariny Skrzeszewskiej, Dariusza Malejonka, Grzegorza Wilka, Barbary Gąsienicy Giewont, Zofii Nowakowskiej, Mirny Kbbeh, Orkiestry Symfonicznej Filharmonii Podkarpackiej, Zespołu Band i Chóru Sienna Gospel. Wstęp na wydarzenie jest wolny.  W imieniu organizatorów serdecznie zapraszamy.

Autor: Greta Łakoma